Wat is Methodisch Denken

In de praktijk blijkt dat de waarnemingen van ons brein niet altijd objectief zijn, maar worden gekleurd door interpretaties. Zie ook Breintests . Door automatismen die we hebben aangeleerd uit ervaringen in ons leven worden waarnemingen gekleurd. Vanuit de natuur is dit handig, waardoor we automatisch, zonder eerst na te denken weten, of we moeten vechten of moeten vluchten, een systeem om te overleven.

Ook zijn automatismen handig als we bijvoorbeeld berekeningen moeten maken. Zo weet iedereen meteen wat het antwoord is op de vermenigvuldiging 2 x 2. Dit komt omdat dit een berekening is, die we hebben geautomatiseerd op de lagere school. Ook 7 x 8 is voor de meesten ook binnen een seconde te bepalen, ook weer omdat we vroeger tafels hebben geleerd, die zijn geautomatiseerd en opgeslagen liggen in ons brein.

Het wordt echter moeilijker wanneer we bijvoorbeeld 26 x 37 moeten uitrekenen. Dan hanteren we een ander systeem. We voeren dan een berekening uit die leidt tot de uitkomst. We hebben geleerd dat we er door het correct toepassen van een bewezen methode zeker van kunnen zijn dat de uitkomst, 962, nauwkeurig is.

Indien we echter minder tijd hebben om de methode toe te passen kunnen we de uitkomst gaan schatten. Dit kan bijvoorbeeld door te schatten dat de uitkomst in de buurt van 25x40=1000 zal moeten liggen. Uit deze oefening blijkt dat verhoging van snelheid een resultaat oplevert dat waarschijnlijk in de buurt ligt, maar in werkelijkheid een foute uitkomst oplevert.

Indien we dit vertalen in het vinden van oorzaken voor complexe problemen, kunnen we begrijpen waarom hoge snelheid door tijdsdruk niet altijd leidt tot de juiste uitkomsten. Als we ons realiseren dat in werkelijkheid een keten van oorzaken en gevolgen in combinatie een rol spelen, ontstaan door foute interpretaties al snel verkeerde denkpatronen, waardoor we problemen niet begrijpen

Om dit effectief te doorbreken moeten we terug naar de bewezen methodes die leiden tot de juiste uitkomst. Via Methodisch Denken zijn we in staat om de juiste conclusies te trekken en via toetsing van hypotheses te bewijzen dat de juiste bronoorzaak is gevonden.

Ervaar met Drive To Quality hoe dit werkt in de praktijk: Contact@drivetoquality.nl